KAZAKH NOMAD CALENDAR -- A SHORT DESCRIPTION (BY POPULAR REQUEST)

classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

KAZAKH NOMAD CALENDAR -- A SHORT DESCRIPTION (BY POPULAR REQUEST)

kaldarhan kambar
Dear Karl, Peter and Calendar People
In the daily life of nomads, there were three main types of calendars (there were more of them): 1. Urker [Pleiades] esebi – 273 days; 2. Zhuldyz [Star] esebi – 364 days; 3. Togys [Covering, Occultation] esebi – 355-356, 382-383 days. They were combined with each other according to two rules.
1st rule. A time count based on short days 7 and 9 days (the so-called “amal”). In the stellar or solar year, consisting of 364 days, there are about 40-41 amal;
2nd rule. A 7 or 9-day amal was associated with the covering of Pleiades by the Moon with repeating every 27.3 days.
In the ХХІ-m "technological age" these words sound completely incomprehensible. Therefore, I will give an excerpt from his article: "Modern science with precise tools and computers is only now approaching the knowledge of Esepshi and the nomads that they knew thousands of years ago. We will cite only one quotation from such a scientific work: “As is clear from Fig. 1 (no), where the computed tidal fluctuations of the Earth rotation velocity ν (nu) are given for 2012, four regimes of the Earth rotation with the unequal duration change each other during the lunar month: two periods of acceleration with the duration m1 and m3 and two periods of deceleration m2 and m4.The change of regimes takes place in m ≈ 27.3/4 = 6.8 days on average. However, due to the slow movement of the perigee and nodes of the lunar orbit, this period varies from 5 to 9 days. For example, the acceleration was registered from May 2 to May 8, 2012, the deceleration, from May 8 to May 13, the acceleration, from May 13 to May 22, and the deceleration, from May 22 to May 30, i.e., the lunar month was made up of the intervals of 6+5+9+8 days". [1]
The mathematical theory of these three types of calendars:
1. 21 days × 13 month = 273 days × 4 years = 1092 days;
2. 28 days × 13 month = 364 days × 3 years = 1092 days;
3. 27.3 days × 13 month = 355 days × 2 years + 382 days = 1092 days.
For 30 years I checked it myself. This cycle of 1092 days still works flawlessly. This is evident from the mathematical theory of the 30 year cycle:
1. 27.321695 days × 401 months = 10956 days ÷ 30 year = 365.2 days;
2. 29.530997 days × 371 months = 10956 days ÷ 1565 "amal" = 7.0 days;
If you have any questions - ask, I will try to answer.
«Temperature Fluctuation Beats as a Reason for the Anomalously Hot Summer of 2010 in the European Part of Russia»., N. S. Sidorenkov and K. A. Sumerova., Hydrometeorological Research Center of the Russian Federation, Bolshoi Predtechenskii per. 9–13, Moscow, 123242 Russia., или https://link.springer.com/article/10.3103/S106837391206009X


--